Reference

Luknja v času - Barbara Sterle Vurnik
Nekje v času - Maja Megla
Tema nad Sredozemskim morjem - Mateja Sever
Zavezanost slikarstvu - Barbara Sterle Vurnik
Inspiracija v literaturi
Končni prostor - dr. Tomaž Brejc
Sublimno in romanticizem v sodobnem slovenskem slikarstvu - Andrej Medved

------------------------------------

Končni prostor

O cem govori zrcalna prosojnost teh podob? Cemu je namenjena svetloba, ki jo odbijajo aluminijaste folije, ravnine bele barve, spreji, lakirane povrsine? Ce bi razmisljali o teh slikah samo v odnosu do naravnih virov, decimo do narave svetlobe, bi bili po mojem mnenju v globoki zmoti. Vsebino tega slikarstva – in Zvonka Simcic in Mateja Sever sta pravzaprav s to razstavo prvic razprli svoje vsebinske cilje - iscem v razmisljanju, ki je nekoliko sirse.

Clovek je vstopil v obdobje Vodnarja. Ob koncu stoletja se zdi, kot da se ljudje obracajo k metafizicnim vprasanjem, ki ne zadevajo samo vprasanje konec stoletja, milenarijske mistike, eshatologije, zatona sveta, zadnjega moznega prostora… kot se ta razstava lahko tudi imenuje.
Razmisljajo tudi o metafizicni svetlobi. In ce se slike imenujejo Oltarji, Prehodi, Okruski metafizicne zavesti, potem so to dela, ki se ne navezujejo vec toliko na tradicijo upodobitve luminoznega, bozjega, metafizicnega slikarstva, temvec skusajo preseci to likovno aporijo s predstavo, da je treba priceti s clovekovo drugacno zavestjo o svetlobi in prostoru.

Po mojem obcutku sta slikarki s to razstavo izpricali svoj lastni neoplatonizem. S tem hocem reci, da verjameta v visoke vibracije svetlobe, ki zadeva clovekovo mentalno slikovnost, njegove duhovne predstave, in da se v duhu filozofije nove dobe ne predpostavlja nikakrsne specificne stilne orientacije; in o tem slikarstvu moramo govoriti kot o slikarstvu v obdobju postmodernizma.
Pa vendarle bi rad rekel, da se s temi deli odpira vizia, ki je po obdobju modernizma zasidrana v predstavi, da je moc, potem ko se je zdelo, da je obmocje sublimega v celoti izcrpano, znova vstopiti s pomocjo svetlobe, s pomocjo odbleskov, s pomocjo beline v prostor luminoznega, metafizicnega ali celo bozjega.
Zato se mi zdi za razstava pomembna kot napoved raziskav, ne samo teh dveh umetnic, ki zdaj zelo pogumno in odlocno vstopata v slovenski prostor, temvec tudi kot znamenje neke sirse, tudi za ljudi zanimive orientacije umetnosti.
To ni samo znamenje casov. Po mojem mnenju gre tu za raziskavo, katere cilj bi videl v preseganju – v negativnem smislu receno – kozmicnega naturalizma. Zelo lahko je upodobiti preproste kozmicne diagrame. Zelo tezko pa so ti diagrami slike. In doseci, da se ta njuna metafizicna filozofija v celoti utelesi v slikarski povrsini, je severa zahtevna naloga. Kot kritik imam v tem delu seveda veliko upanje, kot gledalec lahko dozivljam stevilna vprasanja – zakaj se v slovenskem slikarstvu v zadnjem casu uporabljajo blesteci materiali, folije, spreji, poteze srebrne barve? Morda so to znamenja casa, preprosto, da je treba izstopiti iz ekspreisvnega koloristicnega nacina prejsnjega desetletja. Morda pa je to posebna senzibilnost?
Pozabljamo namrec, da se zdaj ob koncu tisocletja, se posebej v slovenski umetnosti v zadnjih nekaj letih uveljavljajo zenske umetnice. S tem ne mislim na nikakrsen pritlehni feminizem; preprican sem, da so za te nove spirituale vibracije zenske umetnice na nek nacin bolj obcutljive. Morda tudi ni nakljucje, da sta obedve na svoj poeticni nacin v katalogu oznacili svoje iskanje kot iskanje duhovnega, metafizicnega.
Toda to slikarstvo vnasa v slovenski likovni prostor, ceprav ostrorobno – z natancnimi, strogimi kompozicijami, vendarle nekaksno zensko senzibilnost. Oltarje nekih metafizicnih vizij, okruske dobe Vodnarja, ki se napoveduje, in seveda tistega upanja, v katerem mora umetnost vedno sodelovati, namrec, da bo s podobami spremenila naso duhovno predstavnost.
To je njun prvi korak, korak tako ambiciozne vrste, vendar obetaven in na vsak nacin so to     dela, ki nas sedaj, vsaj mene, navdajajo z zaupanjem.

Dr. Tomaz Brejc
(Ob razstavi Koncni prostor, Galerija Equrna, junij 1995, TV SLO2)


Povezave

www.ljnovice.com/galerija/sever-mateja
www.dlul-drustvo.si
www.equrna.si
www.plesnicar.si
www.zigaokorn.info
www.arven.org
www.kiki.si
www.ljudmila.org/stripcore/damjan
www.kapelica.org
www.galerija.skuc-drustvo.si
www.aluo.uni-lj.si
www.zveza-dslu.si
www.ljubljana.si
www.katrin-gruentzig.ch


Realizacija spletne strani

XHTML, CSS, PHP, MySQL, grafika, gostovanje : Forma-Net.com