Reference

Luknja v času - Barbara Sterle Vurnik
Nekje v času - Maja Megla
Tema nad Sredozemskim morjem - Mateja Sever
Zavezanost slikarstvu - Barbara Sterle Vurnik
Inspiracija v literaturi
Končni prostor - dr. Tomaž Brejc
Sublimno in romanticizem v sodobnem slovenskem slikarstvu - Andrej Medved

------------------------------------

Nekje v času

MAJA NINALOTA SEVER, rojena 1970 v Ljubljani, je v Sloveniji ze uveljavljena avtorica.

Ves svoj cas posveca subtilnim prostorom clovekovega bivanja, ki ga tematizira v razlicnih oblikah in medijih. Velik del njene ustvarjalne pozornosti je namenjen svetlobi, ki jo lahko razumemo kot prapocelo ali esenco bivanja, kot vir zivljenja in porajanja. Zato jo tudi predstavljajo kot avtorico, ki je ustvarila stevilne nepozabne mentale krajine, oddaljena obzorja in nadnaravne horizonte, uvrscajo pa jo v polje abstraktnega slikarstva oziroma med slikarje sublimnega.
V pricujoci razstavi fotografij se svetloba v dimenziji svoje metafizicnosti, nadcutnosti, odraza ze v naslovih, ki spremljajo izrazito simetricno, urejeno, linearno, skoraj matematicno natancno postavitev fotografij v galerijskem prostoru, to so, recimo, naslovi Nekje v casu, Na koncu sveta, Zamrznjeni cas, Nebesa, Svetloba svetisc, Clovek-cas in drugi.

Na fotografijah se razprostirajo odbleski svetlobe, blescavice soncnih zarkov, ki se zrcalijo na vodni povrsini, na prostranem morju, ki se siri v neskoncnost in utripa v modrikastih, belih, srebrnih in zlatih odtenkih. Dopolnjujejo jih cloveske figure ali detajli stavb, najveckrat stebri grskega templja. To so slike svetlobe, prostora in casa, sublimno ali vzviseno, kar se zrcali v zunanjem, a pravzaprav odslikava notranjost, clovekove intimne svetove, njegova razpolozenja, stanja, zrenja. Zato je tudi horizont, tanka crta stika zemlje in neba, materialnega in nematerialnega, simbolicen odtis celote nasega dualnega sveta, zivljenja in smrti, aktivnega in pasivnega, belega in crnega, tudi moskega in zenskega.

Kar nas zene, je tisto, kar stoji za tem. In zdi se, da poskusa avtorica prodreti, ujeti, zacutiti ravno te prostranosti.
MAJA MEGLA


Povezave

www.ljnovice.com/galerija/sever-mateja
www.dlul-drustvo.si
www.equrna.si
www.plesnicar.si
www.zigaokorn.info
www.arven.org
www.kiki.si
www.ljudmila.org/stripcore/damjan
www.kapelica.org
www.galerija.skuc-drustvo.si
www.aluo.uni-lj.si
www.zveza-dslu.si
www.ljubljana.si
www.katrin-gruentzig.ch


Realizacija spletne strani

XHTML, CSS, PHP, MySQL, grafika, gostovanje : Forma-Net.com