Reference

Luknja v času - Barbara Sterle Vurnik
Nekje v času - Maja Megla
Tema nad Sredozemskim morjem - Mateja Sever
Zavezanost slikarstvu - Barbara Sterle Vurnik
Inspiracija v literaturi
Končni prostor - dr. Tomaž Brejc
Sublimno in romanticizem v sodobnem slovenskem slikarstvu - Andrej Medved

------------------------------------

Zavezanost slikarstvu

Maja Ninalota Sever, pred tem znana pod imenom Mateja Sever, članica ZDSLU, delujoča v mednarodnem in slovenskem prostoru, je ena tistih slovenskih umetnic, ki je k sodobnemu slovenskemu slikarstvu s svojim dosedanjim delom zagotovo prispevala dodano vrednost.

Že od 90.let dalje se z izjemno subtilnim občutkom za ekspresijo barve, loteva vsakega novega slikarskega cikla. Doslej je uspela ustvariti  številne nepozabne mentalne krajine, oddaljena obzorja in nadnaravne horizonte. Zato  ni presenetljivo, da  je njeno preteklo ustvarjalnost opazil Andrej Medved in jo umestil v zelo referenčen pregled slovenske sodobne likovne umetnosti t.i. »Sublimnega in romanticizma «.
Sicer pa se je Maja Ninalota Sever vidneje uveljavila v slovenskem prostoru zlasti na začetku svoje ustvarjalne poti z  samostojnimi razstavami kot so Končni prostor, Galerija Equrna (1995), Dediščina, Galerija Kapelica,  (1995),  Najdbine, Galerija ŠKUC (1995), Končni prostor 2,  Galerija A+A, Madrid (1996). Velja pa omeniti tudi njene zadnje razstave Magme, galerija I.Groharja, Škofja Loka (2004), Tema nad Sredozemskim morjem, galerija ZDSLU, 2006. Med skupinskimi izstopajo zlasti razstave Sublimno in romanticizem v sodobni slovenski umetnosti, Galerija Meduza, Koper (1997), Otvoritvena razstava galerije A+A, Benetke (1998).
Njen najnovejši cikel slik »Red paintings«, ki je nastal leta 2007 v okviru širšega slikarskega projekta »Fleeting Life«, je logično nadaljevanje njenega dosedanjega dela. Ukvarja se z raziskovanjem temeljnega slikarskega izraznega sredstva, z barvo, njeno optično močjo. Tisto, kar je še posebej vredno pozornosti je njena trdna zavezanost razvijanju zelo tradicionalnega, a hkrati sodobno oplemenitenega motiva krajine. A ne zunanje, pač pa notranje, mentalne krajine, impresije, ki je posredno sicer tudi rezultat doživljanje narave, a gre bolj za izražanje občutkov. Gre za izjemne slikarkine »posnetke« mentalnega potovanja zunaj našega časa in prostora, polne nadnaravne svetlobe in neoprijemljivega fluida. Virtuozno jih plasti enega čez drugega, poglablja. Ohranja transparenco, da omogoči svobodno in poljubno prehajanje podobe ene v drugo, kot se plastijo in razkrivajo po nelogičnem zaporedju tudi naši spomini. S tem hkrati zabriše morebitne sledi prvotnih podob in ustvari popolnoma novo, nadrealistično celoto. Aluzije na naš zunanji svet pušča nekako razprte, da nam omogoči lastno, poljubno optično prehajanje med dvema mogočima in legitimnima resničnostima, znotraj in izven človeka. Slednje bi lahko izpostavili kot največjo slikarkino kvaliteto, saj prav zaradi tega njena platna ponujajo in omogočajo različna,  simbolno in formalno večplastna, tudi meditativna branja. Takšno slikarstvo se zaradi svojih notranjih, izmuzljivih transformacij zdi brezčasno, kar pa nedvomno zagotavlja kvalitetno in bogato vizualno izkušnjo.
Maja Ninalota Sever ni ena trendovskih umetnic, je predvsem ustvarjalka z lastno pokončno umetniško držo, zavezana slikarstvu, v prijaznih in manj prijaznih okoliščinah. Zlasti v zadnjem času jo žal le redko srečamo na kakšnih pomembnejših pregledih slovenske umetnosti, a to nikakor ne pomeni, da umetnica kaj manj ustvarja, tudi ne pomeni, da si zasluži kaj manj pozornosti. Ravno obratno, ustvarjalci kakršna je ona prav zato, ker se ne posvečajo ničemur drugemu kot izključno svojemu osnovnemu poslanstvu-ustvarjanju, ostanejo v krutem umetniškem sistemu pogosto po krivici kje na robu.  Zato potrebujejo še toliko več pozornosti. Potrebujejo spodbudo, da vztrajajo v svoji načelnosti in predanosti delu tudi dalje.
In ce zares govorimo o temeljnem umetnikovem poslanstvu, potem tudi velja, da moramo v teh časih še vedno, ali pa se bolj, vztrajati pri primarnem, in da za edino vrednostno merilo šteje se vedno  edino le kvaliteta.

Barbara Sterle Vurnik, univ.dipl.um.zg.

Povezave

www.ljnovice.com/galerija/sever-mateja
www.dlul-drustvo.si
www.equrna.si
www.plesnicar.si
www.zigaokorn.info
www.arven.org
www.kiki.si
www.ljudmila.org/stripcore/damjan
www.kapelica.org
www.galerija.skuc-drustvo.si
www.aluo.uni-lj.si
www.zveza-dslu.si
www.ljubljana.si
www.katrin-gruentzig.ch


Realizacija spletne strani

XHTML, CSS, PHP, MySQL, grafika, gostovanje : Forma-Net.com