Dela po naročilu

---------------------------------------

Jantre - slike za dobro počutje

Povedano preprosto so jantre slike za dobro počutje. Temeljijo na starodavnih zakonih svete geometrije in prinasajo v prostor svežo energijo zdravja, harmonije, moči in koncentracije. Energijo okrog sebe preobražajo v pozitivno in s tem ugodno delujejo na prostor in na človeka v njem. Jantra lahko energetsko očisti prostor, razbije blokade v človeku, ga energetsko podpira, umsko umirja, razvija sočutje in zaupanje, zvišuje moč koncentracije, ščiti pred negativnimi vplivi, vrača harmonijo in zdravje v dom in v delovne prostore. Zato tudi ni vseeno, kam jantro obesimo. Lahko se ravnamo po občutku in jo damo tja, kjer se nam zdi potrebna. Lahko pa se posvetujemo s Feng-shui ali Vastu strokovnjaki. Tudi izbira jantre je najboljša, ce je prepuščena naši intuiciji, in ne razumu. Ko jo enkrat dobimo v svojo last, je potrebno jantro se posvetiti oziroma »aktivirati«, kar pomeni preprosto pogovoriti se z njo in jo prositi, naj deluje v naše dobro.


Bagla_Mukhi_jantra.jpg

Bagla Mukhi jantra

Bagla_Mukhi_jantra_v_prostoru_1.jpg

Bagla Mukhi jantra v prostoru

Bagla_Mukhi_jantra_v_prostoru_2.jpg

Bagla Mukhi jantra v prostoru

Bhuvanesvari_jantra.jpg

Bhuvanesvari jantra

Bhuvanesvari_jantra_v_prostoru.jpg

Bhuvanesvari jantra v prostoru

Chinnamasta_jantra.jpg

Chinnamasta jantra

Dhumavati_jantra.jpg

Dhumavati jantra

Durga_jantra.jpg

Durga jantra

Kali_jantra.jpg

Kali jantra

Kamla_jantra.jpg

Kamla jantra

Kamla_jantra_v_prostoru_1.jpg

Kamla jantra v prostoru

Kamla_jantra_v_prostoru_2.jpg

Kamla jantra v prostoru

Matangi_jantra.jpg

Matangi jantra

SRI_jantra.jpg

SRI jantra

Tara_jantra.jpg

Tara jantra

Tripur_Bhairavi_jantra.jpg

Tripur Bhairavi jantra

Tripur_Sundari_jantra.jpg

Tripur Sundari jantra


Jantre

Jantre so simboli oziroma diagrami moči, ki so v preteklosti služili kot osnova za svetišča in sveta mesta. Njihova vloga je posredovanje med energijo in zavestjo.
Kot žarišče energetskih silnic ustvarja vsaka jantra okoli sebe določeno energijsko polje, ki preobraža energije iz okolja v kvaliteto energije, kateri vlada.

SRI-JANTRA

Moč manifestacije
Sri-jantra je kraljica in mati vseh janter. Predstavlja stvaritev kozmosa, alkemijski portal, skozi katerega neudejanjeno postaja udejanjeno. Simbolično se v Sri-jantri to dogaja z združevanjem moškega in ženskega principa (z navzgor in navzdol obrnjenimi trikotniki). Združuje principe vseh janter iz ciklusa »Deset velikih modrosti«.

DURGA

Moč preobrazbe
Durga je v figurativni podobi prikazana kot bojevnica in taka je tudi narava njene energije. Ona je tista, ki hrani zemljevid naše podzavesti in ve za imena naših senc. Demone izganja z dostojanstvom in nasmeškom. Z njo je preobrazba neizogibna, vendar lahka.

CIKLUS ŠAKTI »DESET VELIKIH MODROSTI«

Jantre iz ciklusa »Deset velikih modrosti« so utelešenja ženskih božanstev, od katerih vsaka predstavlja enega od aspektov osnovnega ženskega principa (Šakti). Njihova vloga je prebujanje določenih kvalitet uma na poti k čisti zavesti in svobodi. Njihove energije nam odkrivajo, kar je v nas skritega, skrivnostnega, nežnega in čudežnega. Ciklus Šakti sestavljajo:

KALI

Moč časa
Kali predstavlja čas kot večnost, kot nespremenljivo trajanje, ki obstaja izza vseh ponavljajočih se sprememb in ciklusov (dneva in niči, letnih časov, rojstev in smrti). Predstavlja tisto, kar je večnega in kar se ne spreminja; kar prerašča kratko dobo naše individualne usode.

TARA

Moč navdiha
Tara pomeni prenesti preko ali rešiti. Predstavlja modrost, ki jo potrebujemo, kadar smo pred odločitvijo. Tara pomeni tudi zvezda. Tara je zvezda našega navdiha, muza naše ustvarjalne poti. Predstavlja moč ustvarjalnosti in duhovnega stremljenja k večnemu in brezmejnemu.

TRIPUR SUNDARI

Moč lepote in popolnosti
Kakor uči ta boginja, resnična lepota ni v oblikah, ampak v našem zaznavanju. Moč čiste zavesti je moč zaznavanja lepote in popolnosti. Tripur Sundari predstavlja zavest o lepoti in popolnosti, celovitost in krepost. Povezuje nas z resnico, da nas stvarstvo vedno podpira in vzdržuje.

BHUVANESVARI

Moč ljubezni in razsežnosti
Razsežnost je mir, tišina in enotnost. Bhuvanesvari predstavlja neomejen prostor oziroma razsežnost – tisti del nas, ki ostaja vedno nedotaknjen. Predstavlja moč ljubezni - ljubezen ustvarja prostor in ta nam daje svobodo. Osvobaja nas ozkosti naših prepričanj in nam daje občutek za neskončno.

TRIPUR BHAIRAVI

Moč luči in ognja
Bhairavi predstavlja »božjo jezo« oziroma vročino izgorevanja v procesu preobrazbe in očiščevanja. Njen plamen je plamen duhovnega iskanja, ki izniči vse, kar ni bistveno – vse omejitve in iluzije egocentričnega mišljenja. Uteleša zmagoslavno moč luči in ognja.

CHINNAMASTA

Moč zavesti
Chinnamasta predstavlja »konec sveta« oziroma zanikanje obstoječega stvarstva in vračanje v še nerojeno, neizoblikovano in neznano. Predstavlja ne-um - zavest, ki prerašča omejitve našega istovetenja z oblikami. Pomaga nam videti in čutiti izza pojavnega sveta.

DHUMAVATI

Moč praznine
Dhumavati je pridobila svojo modrost skozi težke izkušnje neštetih rojstev in smrti, neštetih preobrazb. Predstavlja noč kozmične dremavice – stanje ko vse v vesolju spi – modrost pozabljanja. Njena praznina ni samo dosotnost stvari, temveč tudi mirovanje uma. Tišina.

BAGLA MUKHI

Moč mirovanja
Bagla Mukhi predstavlja žariščno točko mirovanja izza vseh zunanjih aktivnosti. Zaustavlja notranji monolog in omogoča kontrolo miselnega procesa. Pomaga nam gledati na stvari s stališča opazovalca in tako omogoča notranjo preobrazbo brez zunanje aktivnosti.

MATANGI

Moč izražanja
Matangi je zaščitnica umetnosti, glasbe in plesa. Je mistična in zamaknjena; poveljuje nenavadnemu in neobičajnemu; zvesta notranjim impulzom se ne ustavlja pri pravilih in normah. Svobodno se izraža na vseh nivojih.

KAMLA

Moč veselja in obilja
Kamla predstavlja stanje ponovnega združenja (enosti). Je popolni razcvet izobilja na vseh nivojih. Uteleša srečo, lepoto, veselje, rodovitnost, vse kar je zaželeno in radostno. Njeno učenje je, da sreča ni v tem, kar imamo, ampak kar lahko damo.